visszavissza a főoldalra

Ételreceptek

Életmód
Rekonstrukció



Az alábbi adatok kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak, esetenként kifejezetten veszélyesek vagy károsak lehetnek. Itt megjelenésük semmilyen esetben sem jelent bíztatást a kipróbálásukra.

Korszak/népcsoport:

a CTRL gomb lenyomásával többet is kijelölhetsz

Keresés:
Rendezés: név szerint

1 - 50 a 274 közül

egy oldalon

étkezés

A roste (marharostélyos):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2012-09-02

Almás-körtés szósz:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Two Fifteenth Century Cookery Books
Dátum: 2008-06-16

Amondyn Eyroun (Középkori édes, mandulás rántotta.):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2010-08-29

Amyndoun seaw (zöldséges zabkása):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeline Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2017-05-08

Angolna roston:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Sermine
  Gentile: Novelle 29
Dátum: 2011-10-11

Angolnás - halikrás torta:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro
  Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2017-05-04

Angolnatorta:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Guerrini; Olindo: Frammento di un libro di cucina del sec. XIV
Dátum: 2016-07-04

Arany hagyma:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Harleian MS 279
Dátum: 2008-03-04

Arany szósz:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Curye on Inglysch
Dátum: 2009-10-14

Arbolettys:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2010-10-16

Árpakenyér:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Black; Maggie: The Medieval Cookbook
Dátum: 2008-09-18

Ausoerre:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2009-12-30

Bárány pate:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2015-01-25

Báránysült :

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Tractatus de modo preparandi et condiendi omnia cibaria
Dátum: 2010-08-09

Bazsalikomszósz:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2011-05-19

Betegnek való étel:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et curae
Dátum: 2007-12-29

Black Perys (Szentjánoskenyeres körte):

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman
  Madeline Pelner: Fabolous Feasts
Dátum: 2024-09-28

Blankmangere (Köményes, tejszínes csirke):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2015-01-25

Borban áztatott kenyér és póréhagyma:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Black; Maggie: The Medieval Cookbook
Dátum: 2008-10-05

Borjú- avagy csirke-seymé:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2009-12-14

Borleves:

Korszak/népcsoport: középkor

Hozzávalók:
1 csésze frissen facsart narancslé
2 csésze víz
2 csésze száraz fehérbor
4 evőkanál méz
1/2 teáskanál só
3 evőkanál citromlé
2 rúd fahéj
2 evőkanál liszt
6 tojásfehérje (vagy 1 pint tejszín)
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál gyömbér

Elkészítése:
1. A narancslé, víz, bor, méz, só, citromlé és fahéj elegyét forraljuk fel majd főzzük három percig lassú tűzön.
2. Merjünk ki fél csészényit a folyadékból és keverjük bele a lisztet.
3. Öntsük vissza a levesbe és főzzük lassú tűzön további négy percen át. Vegyük ki a fahéjrudakat.
4. Keverjük bele a szerecsendiót és a gyömbért a tojásfehérjébe (vagy tejszínbe) és verjük fel.
5. Öntsük a levest tányérokba vagy csészékbe. Közvetlenül tálalás előtt merjük a habot a tetejére.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2011-10-12

Borsmártás szarvashoz vagy borjúhoz:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Ashmole MS 1439
Dátum: 2009-11-28

Borsmentakrémes sütemény:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2012-05-18

Borsóleves:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Curye on Inglysch
Dátum: 2008-03-04

Bourbelier - Vaddisznó fűszeres szószban:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Taillevent: Le Viandier
Dátum: 2010-10-16

Buggyantott tonhal sárga szószban:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2012-05-20

Buknade:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Harleian MS 4016
Dátum: 2009-07-20

Burrebrede:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2012-02-18

Búzakása:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Curye on Inglysch
Dátum: 2007-12-02

Böjti porée:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2009-03-25

Canel Eyroun:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2010-10-16

Canelyne:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2012-10-16

Carbonata:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2010-03-13

Caudele Almaunde:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeline Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2017-05-08

Caudle (sörleves):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Diehl; Daniel / Donnelly; Mark: Medieval Celebrations
Dátum: 2008-08-17

Charlette:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2011-01-28

Charwardon (fűszeres körteszósz):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman
  Medeline Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2020-08-13

Cipó:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Curye on Inglysch
Dátum: 2007-12-24

Circletes:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2012-07-22

Citromos boros mártás:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2011-03-15

Cobages:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2010-11-22

Congordes (Tökleves):

Korszak/népcsoport: 13. század

Végy tököket, húzd le a héjukat és vágd darabokra. Távolítsd el a magokat és főzd meg a tököt vízben. Utána öntsd le a vizet és mosd át hideg vízben. Nyomd össze és vágd apró darabokra. Keverd bele marha- vagy más húslébe, adj hozzá tehéntejet és fél tucat, rostán átszűrt tojássárgáját. Böjti napokon borsólevet vagy mandulatejet és vajat használj.

Forrás:
  Le Viandier de Guillaume Tirel dit Taillevent
Dátum: 2009-01-01

Cormary (Vörösboros disznóhátszín):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Forme of Curye
Dátum: 2010-08-29

Cretonnée:

Korszak/népcsoport: 14. század

Borsóból vagy lóbabból. Főzd, míg szét nem esnek, majd szűrd át. Aztán végy friss tehéntejet - de mondd meg annak, kitől veszed, hogy nem kell, ha víz lett hozzáadva, mert az árusok sokszor vízzel higítják a tejet. Ha nem friss, vagy vizes, össze fog csomósodni. Először, mielőtt bármit tennél, forrald fel a tejet, mert ha nem, akkor is összecsomósodik. Elébb törj bele egy kis gyömbért, hogy felkeltse az étvágyat, majd egy kis sáfrányt a sárga színéért. A lét tojássárgájával is sűrítheted, és a tojássárgája szépen színezi a levest, miképp sűríti is egyben, de így könnyébb csomósodik, mintha kenyérrel sűríted és sáfránnyal színezed. Ezért ha kenyérrel akarod sűríteni, végy fehér kenyeret, áztasd tejbe vagy húslébe, majd törd át szitán. Midőn átszitáltad, add a borsóhoz, majd adj hozzá fűszereket egyben és forrald össze. Mikor kész, add hozzá a tejet és a sáfrányt. Sűrítheted összetört, áztatott borsóval vagy lóbabbal is. Használhatod bármelyiket. Ha azonban tojássárgáját használsz, verd fel, szűrd át, majd add a tűzről levett tejhez, miután teljesen átfőtt a borsóval vagy a lóbabbal együtt. A legjobb, ha egy kis tejet öntesz a felvert tojássárgájához és lassan, kis adagokban kevered el. Azután öntsd a leveshez, vedd le a tűzről és így nem fog becsomósodni. Ha túl sűrű, higítsd húslével. Ha kész, végy csibe-, borjú- vagy szárnyas-aprólékot, főzd meg, majd süsd meg, tégy minden edénybe 2-3 darabot, majd öntsd a levesbe.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2008-12-28

Cseresznyeleves:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Curye on Inglysch
Dátum: 2009-01-20

Csicseriborsó-leves:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2009-01-11

Csirke Ambrogino szárított gyümölccsel:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Guerrini
  Olindo: Frammento di un libro di cucina del sec. XIV
Dátum: 2009-09-30

Csirke mandulás rizzsel:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Harleian MS 279
Dátum: 2008-05-26

Csirkepástétom:

Korszak/népcsoport: 15. század

Hozzávalók:
csirke
tészta
egy citrom leve
csipet őrölt sáfrány
fél teáskanál só
fél teáskanál cukor
fél teáskanál fűszerkeverék
tíz dkg apróra vágott sózott sertés

Elkészítés:
Keverd össze a citrom levét és a fűszereket, felével dörzsöld be a csirkét, a maradékot keverd a sertéshúshoz. Egy akkora edényt, mint a csirke, bélelj ki a tésztával, tedd bele a csirkét és szórd körbe a sertéshússal. Fedd be tésztával, de néhány helyen vágd fel. Süsd egy órán át (a csirke méretétől függően) kb. 180 fokon.

Forrás:
  MS Beinecke 163
Dátum: 2008-01-27

Csirkepástétom:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Harleian MS 279
Dátum: 2008-06-20

1 - 50 a 274 közül
A témával kapcsolatban ajánljuk a következő anyagokat:
A görögtűz
A középkori konyha és étkezési szokások
Az orvos és betege - XII. századi útmutató az orvosi vizithez
Kalandozások a középkori konyhában I.
Mindennapi kenyerünk
A tudástár összesen 1591 darab bejegyzést tartalmaz.

Hibát találtam az oldalon,
vagy módosítási ötletem, javaslatom van!


bejelentkezés   English version